Marethe - 8 kuud

Marethe saab paari päeva pärast 8-kuuseks ning nüüd võin öelda kindlalt, et ta ei ole enam beebi. Pole isegi mitte titabeebi, vaid on saanud juba märkamatult titaks.

Nagu eelmises postituses kirjas, siis keerama ja roomama hakkas ta väga varakult ning 6-kuu alguses tõmbas end diivani najal püsti. Ja kui kord püsti sai, siis harjutas ta seda igapäevaselt muudkui sadu kordi. Tollel hetkel ei osanud ta isegi käputada ega istuda veel. Käputamine tuli alles mitu nädalat hiljem (6,5k) ning istumine alles nüüd hiljuti (7,5k). Ei osanud ta ka laskuda tagasi põrandale (ohutult), pigem kukkus ümber potsti. Mitu nädalat pidi keegi olema kogu aeg tema kõrval, sest tasakaal oli olematu ja ohutunne null. Mõne nädalaga oskas ta juba õigesti püsti minna - põlvede abil, alguses tõmbas end üles käte jõul. 

Nädal enne 7-kuuseks saamist käisime Marethega ka füsios, kes õpetas meile, kuidas õpetada last laskuma. Ma ei tea, mis imenipid need olid, mida füsioterapeut ise temaga tegi, kuid sama päeva õhtul (ilma meie õpetamata) laskus laps põlvedele ja oskas ohutult põrandale minna. Ja sellest ajast peale pole meie Marethe suust vingumist ega jorisemist kuulnud - oskab ta ju nüüd ise liikuda täpselt sinna, kuhu soovib ja ei ole enam oma "kehas kinni".

Täna (paar päeva enne 8k saamist) on ta diivani najal kõndimises "proff", teeb osavalt samme ka käest kinni hoides, nõjatub kasvõi ainult ühe käega toe najale ja seisab vabalt. Samuti harjutab ka "niisama" iseseisvalt seismist (laseb käed toest lahti) - mõnikümmend sekundit see tal isegi õnnestub ja siis pauhti kukub pepuli. Ka pisikesi samme on teinud iseseisvalt meie poole ilma toeta. 

Marethel on isu väga hea - hommikuti kella 7 ajal puder. Eriti naudib ta koos söömist õe Marleeniga - siis saab juba ka koos lollitada ja naerda söögilaua taga. Vahepeal väike uinak ja lõunal soolane püree + piim, õhtul peale uinakut jällegi puder. Praegu magab enamasti 3 päevaund, mõnikord harva ka juba 2 und. Õhtul ööunne 20 aeg ning vastu hommikut (4 aeg) ärkab, et küsida veel natuke piima, et oleks mõnusam hommikul kuueni magada. Ja algabki jälle uus päev.. 

Marethel on suus juba 8 hammast. 2 esimest alumist lõikusid 4-kuu vausena ja ülejäänud 6 tulid nüüd 7-kuu alguses kõik korraga kahe nädala jooksul. Õnneks väga hullu valu/jorinat/vingumist ei olnudki, pigem ärkas öösel ja ei suutnud koheselt edasi uinuda. Tänaseks see kõik möödunud.. ja jääme nüüd ootama järgmiseid hambaid :D

Marethe ja Marleen juba oskavad niivõrd-kuivõrd koos toimetada - mitte küll koos mängida - aga ühes ruumis viibides märkavad nad teineteist kogu aeg ja oleneb tujust, et kes keda kiusab. Jaa, ka Marethe käib Marleeni juba kiusamas, juustest kiskumas ja näpistamas, kui too soovib rahulikult multikaid vaadata. Või siis vastupidi - Marethe toimetab üksinda omaette oma mänguasjadega ja Marleen läheb võtab tal need käest ära. Õdede värk :D

Liivakastis oskab Marethe ilusti mängida ning õnneks ei topi väga midagi suhu (mul pole keegi lastest kivikesi maitsnud ega mulda/liiva söönud - ju siis teavad juba sünnist alates, et need ei sünni süüa ja ainult söök käib suhu). Ning õues mänguväljakul meeldib talle hetkel veel vaadata, kuidas teised (suuremad) lapsed mängivad. Ja meie mänguväljakul maja ees on ikka väga-väga palju lapsi populaarsetel õhtupoolikutundidel :)


Kuu aega tagasi õppis Marethe ära lehvitamise - "tadaa" teeb igal võimalusel kõigile, kes meie juurest ära lähevad või kui ta ise ööunne läheb. Praegu õpetame "pats-pats" (patsutamist) ja plaksutamist, äkki need ka varsti selged :)

Samuti proovime iga päev korrutada tema kuuldes paari sõna, mida ta juba varsti järgi öelda võiks. Teised 3 last hakkasid ka esimesi sõnu 7-kuuselt ütlema. Kindlasti suudab ka Marethe seda :D 

Viimaste päevade sõna on olnud issi - ei pea ju alati emme olema see kõige esimesem sõna, eks? Ja täna ütles ta meile juba järgi "ISS". Nii äge :)


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist