MARETHE - 1

Üleeile oli meil pidupäev - Marethe päev : 1

Paar päeva enne seda oli ka pidupäev - minu päev : 30+

Paari päeva pärast tuleb uus pidupäev - Martheni päev : 11

Milline see meie viimane aasta siis olnud on koos nelja lapsega? Esimesena turgatab pähe muidugi, et ohtra rõõmu ja ka mõningate muredega. Hetkel kõike meenutades, siis rõõmu on ikka rohkem..

  

Beebist on saanud väikelaps. Nüüd on meil kodus ainult väikelapsed ja eelpuberteedid. Ongi varsti läbi saamas see titeasjadega mässamine, juba möllavad õega koos ning ega ka kiusamine puudu ei ole.

Mälestuseks asjaosalistele nüüd kõigest täpsemalt:

Kallis Marethe..

Tänaseks oled sa olnud 2 päeva ühe aastane. Praegu võib küll öelda, et see aasta on läinud väga kiiresti. Üldiste "näitajate" järgi oled sa nagu laps "raamatust" - kõnnid, vajadusel juba ka jooksed, suhtled aktiivselt, ütled teatud arv sõnu, sööd päristoitu, oskad teatud asju teha, ilunumbrid saame ka paari päeva pärast teada. 

Tegelikkuses oled sa meie väike päike - iga päev heas tujus ja üllatad meid kogu aeg oma uute oskuste ja väljenditega.

Üldjoontes oled sa olnud väga rahulik laps, maganud hästi ja hea söögiisuga ka. Rahuliku meeleni jõudsime muidugi alles spetsiaalse piimapulbri kasutuselevõtuga, head ööuned tulid ka alles 3-kuuselt, aga no isu on kogu aeg hea olnud. Kuni 9-kuuseks saamiseni sa peamiselt lihtsalt "olid", kuniks said ise oma jalad alla.. Siis sai aktiivsust juurde muidugi ka õde Marleen, kes ühest küljest hakkas sinus "ohtu" nägema, teisest küljest sai aru, et sinuga on juba ka päris lõbus. Nüüd tervitate te teineteist ärgates kilkamise ja kallistustega, samamoodi ka siis, kui Marleen lasteaiast tuleb - sina ootad juba uksel teda ja pilkude kohtudes hakkate kilkama. Marleen tunneb alati huvi, et kus sa oled või millal sa ärkad. Oskate juba ka koos mängida (paar minutit) ning muidugi ka väikest kiusamist tuleb ette - üks võtab teise käest asja ära ja jookseb teise tuppa, teine tõttab järgi, varsti kordub sama, ainult rollid on vahetunud. Mõnikord, kui Marleen soovib omaette olla, siis ütleb ta meile, et palun pange Marethe magama :)

                       

Ka suurema õe ja vennaga klapib sul hästi - jooksed neid alati kallistama, kui nad koju saabuvad ning suhtled (omas keeles) aktiivselt nendega, kõigil alati rõõmu kui palju. Seda on nii äge jälgida.

                        

Pärisinimeste kõne osas oskad sa öelda: emme, anna, mämm-mämm, aitäh, issi, pall, mõmmi. Oleme pereliikmetega eesmärgiks võtnud iga päev mingit sõna järjepidevalt sinu kuuldes korrutada ja seda asjana ka sulle näidata, et kinnistada teadmist. Viimase sõnana hakkasidki ütlema pall.. Varsti jälle uus sõna, mida igapäevaselt kuulma hakkad meie suust, kuniks selle ka välja ütled ja see su sõnavarasse kinnistub.. Ja nii vaikselt edasi..

Nagu eelnevates jutukestes juba kirjas, siis kehaline areng on sul olnud väga kiire: 9-kuuselt esimesed sammud iseseisvalt ja peale seda iseseisvalt kõndima. Oled siiski üsnagi ettevaatlik tüdruk, enne katsetad ja jälgid olukorda ja siis alles teed ise. Kõndimisega oli sama - ootasid enda sisemist tasakaalu, et millal oled valmis ise alustama elu kahel jalal. Täna sa juba ka jooksed tubades ringi - et ikka õe eest kiiremini eest ära saaks (mõne selle asjaga, mis sa temalt salaja või siis jõuga ära oled võtnud). Samas ei oska sa ronida diivanile, või õigem oleks öelda, et sa pigem ei soovi. Näen, et sa pole ise selleks veel valmis. Küll see aeg ka tuleb ;)

Nagu juba eespool mainitud, siis isu on sul üldiselt hea. Ja kui sa tõesti enam süüa ei soovi, siis raputad pead ja paned käed suu ette, korrutades: ei, ei.. Viimasel kuul oleme peamiselt pakkunud sulle kodutoitu, ehk siis iga päev muudkui nuputan, et mida perele süüa teha, et ka sina oma osa ja vajalikud toitained kätte saaksid. See on ikka päris keeruline, sest arvestades su piimavalgutalumatust ja seda, et teised lapsed ka vägagi valivad toitu, siis ainuke ühine lemmiksöök on boršisupp. No osad lapsed söövad isegi tatart ka ja mõni sööb ka ühepajatoitu, ülejäänu on keeruline. Sina ju piimatooteid süüa ei saa ja ega ma neid enam väga ei osta ega teegi, ka teistel lastel ju sama mure. 

                                                         

Uni on sul üldjoontes hea - õhtuti uinud 21 aeg ning hommikul ärkad 7, vahepeal harva korra öösel ärkad, et natuke oma piima küsida. Pigem nagu sul ei olegi kõht tühi, vaid miski muu "sunnib" sind ärkama ja piim aitab siis edasi uinuda. Ööund magad rahulikult, ilma siplemata. Ja hommikul ärgates meeldib sulle veel voodis pikutada ja mõnuleda, tänagi olid lausa tunnike omaette niisama voodis, vahepeal tukastasid ja siis jälle piilusid, et kas märkad kedagi. Aga nii, kui sa kedagi meist märkad, siis oled kohe aktiivne ja rõõmu täis. Kilked ja rõõmuhõisked võivad meie kodus alata. Mõnel päeval teed 2 uinakut, mõnel ühe - sellisel juhul ikka 4-tunnise uinaku. Seega, uni on hea :)

Täna märkasime, kuidas sa võtsid oma pusa ja hakkasid ühte kätt varrukasse sisse ajama. Mütsi oskad ka juba pähe panna ja jalanõusid jalga panna - mütsi viskad pea peale ja saapad jalgadele. Klotse üritad ka juba laduda üksteise peale. Kui ütleme, et kus pall või auto või mõmmi on, siis hakkad kohe otsima ja tood meile. Ning oi, kui muusikat kuuled, siis hakkad kohe hoogsalt keerutama end - tantsid. Lehvitada, plaksutada, patsutada ja kallistada oskad ka, kui me sul seda teha palume. Eile õppisid ka musi tegemise ära, aww. Üks väga asjalik ja juba ka teadlik plikatirts oled :)

                   

Veebruaris, kui oled saanud 1,5-aastaseks, plaanime sind hakata harjutama lasteaiaga, nimelt oled sa kirjas Hulja Jänkude rühmas. Järgmised etapid meie igapäevaelus on viia sind Marleeniga ühte tuppa magama, et sa harjuksid magama meist eemal ning kuna lasteaias pead magama ka "suurte laste voodis", siis paari kuu pärast sätime sind ka kodus teise voodisse magama. Hakkame jälgima ka lasteaia rütmi: hommikusöök, õueskäik, lõunasöök, uni jne.. Vaikselt samasse rütmi Marleeniga :)

Meie viimane aasta 4 lapsega on olnud täis suurt rõõmu, naeru, kilkeid, armastust, vahel ka natuke nuttu, mõned magamata ööd, pisikesi tagasilööke, ebaõnnestumistunnet, kuid seda kõike ei vahetaks ma mitte kunagi mitte millegi vastu.

Kallis oled! Kallid olete!

 
































Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist